Лековитата минерална вода в Павел баня – 65 години извор на здраве

По случай 65-годишнината от създаването на Павел баня като балнеолечебен център, ние от Grand Resort Pavel Banya, Medical & SPA EpiCentrum – новият 5-звезден Медикъл Хотел в района, ще ви разкажем повече за минералната вода, основните процедури, фактори и перспективи за курорта. Ще ви запознаем и с популярните имена и интересни събития през годините, но по възможно най-краткия начин, така че отделете няколко минутки, в които да се настаните спокойно и да научите полезна и любопитна информация за богатството, с което разполагаме в района.

Павел баня от високо
Павел баня от високо. Снимка: vila.bg

Може би сте чували, че до Освобождението на България от османско владичество Павел баня не е съществувал, но има сигурни доказателства, че земите около селището са били използвани за лечение на хора и войници още от дълбока древност.

Градът е млад, но откритите артефакти носят със себе си вълнуваща информация, която показва, че Павел баня е един от най-старите балнеоложки центрове в България. Неслучайно избрахме точно това място, в сърцето на световноизвестната Розова долина и Долината на тракийските владетели, да посрещаме нашите гости и да черпим заедно от неограничения потенциал на лечебна Павел баня. 

Минералната вода – извор на живот от древността

Към днешна дата на територията на Павел баня има цели седем естествени извора, някои от които навярно са използвани още по Римско време. Ако се питате какво се крие под язовир “Копринка”, то на 10 км източно от града, от лявата страна при р. Тонзос (или днешна Тунджа), великият тракийски цар Севт III е издигнал столицата Севтополис.

Разкопки на древния тракийски град Севтополис

Римските пътища в идеалния център на България са били силна привличаща точка за развития по онова време свят. Точно там, при наличните горещи минерални извори в града, при археологическо проучване са открити останки от антични постройки, заедно с римски бани и  съоръжения за къпане и използване на ценната минерална вода. От по-късните периоди пък има голяма християнска църква с аязмо, което само по себе си доказва, че курортът се е ползвал в далечното минало именно заради водния ресурс.

Ако не сте посещавали Павел баня и региона никога, то ви обещаваме вълнуващи емоции и връщане назад към древността със запазени исторически и археологически забележителности – от тракийски храмове, гробници и мистични светилища до останки от римски и византийски пътища и мостове, открити при археологическите разкопки или просто съхранени до днес, поради умелата и устойчива на времето изработка.

Потопената църква в района на Павел баня

Щом тракийските владетели са изпитвали несравнимо блаженство, попивайки от силата на плодородната почва и лечебната вода в региона, то какво се иска от нас, за да достигнем до това блаженство? Да вземем максимума от наличните ресурси! Нека ви разкажем повече за тях или защо минералната вода в Павел баня е лечебна.

Този важен въпрос изисква и правилно структуриран отговор, но на разбираем език, така че в следващите няколко реда ще ви разкажем повече за състава и характеристиките на минералната вода тук.

Състав и характеристики на минералната вода в Павел баня

Въз основа на съдържанието на анионите и катионите във водата, се определя и нейният състав, като това ни дава информация и на какви минерали е богата водата, за какви заболявания е подходяща и кой е най-удачният начин за употреба – външен или вътрешен. Генерално минералните води се делят на студени (до 37 градуса – или температурата на човешкото тяло), топли (от 37 до 60 градуса) и горещи (над 60 градуса).

Съдържанието на аниони и катиони в минералната вода определя и нейният състав

В Павел баня извират 9 естествени хидротермални извора, като лечебните им води имат сходен химичен състав. Седем от тях са с топли към горещи минерални води, с температура от 50 до 61 градуса, ниско минерализирани и слабо алкални. Останалите 2 са с нерадонови води. 

Температурата на изворите в Павел баня се движи между 25°C (Стублата) и 61,4°C (сондаж Кадемлия), а цели 3 са източниците с над 50 градуса, захранващи лечебните центрове и хотели.

Минералната вода в Павел баня е слабоминерализирана, хидрокарбонатно-натриева, хипертермална, радонова, силициева и флуорна с, леко изразена алкална реакция.

Минералната вода в региона е с висока концентрация на флуоридни йони и метасилициева киселина, на фона на ниска обща минерализация.

Приложение на минералната вода в Павел баня

Слабоминерализираните води в Павел баня могат да се прилагат при различни профилактики и лечения на заболявания, като част от лечебните свойства на топлата минерална вода са:

  • подобряване цялостното здраве на организма
  • повишаване защитните сили и изграждане на силен имунитет
  • отлично противовъзпалително, противоспастично, противоболково и диуретично въздействие
  • подобрено кръвообращение и др. 

Препоръките са минералната вода в Павел баня да се използва при лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната система, както и при гинекологични, бъбречни, сърдечносъдови, ендокринни, метаболитни проблеми. Лечебни чудеса се случват, когато се комбинира подводна кинезитерапия, например, с балеонологични процедури, назначени от медицинско лице. Изключителни резултати се наблюдават и при следфрактурни състояния, остеопороза и всякакви заболявания на ставно-мускулния апарат.

Минералната вода в Павел баня е подходяща за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат
Минералната вода в Павел баня е подходяща за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат

Радон и силиций в минералната вода в Павел баня – с какво помагат на организма?

Според редица изследвания минералните води, съдържащи силиций, влияят върху метаболитните процеси в тялото, като се активизират процесите на регенерация във всички тъкани. Богатото съдържание на силиций има редица ползи за здравето на човек, като водеща е детоксикацията, изрязяваща се в изхвърляне на вредни вещества от организма, но освен това силицият спомага поддържане доброто състояние на нервната система, здравината и еластичността на тъканите (участва в изграждане на съединителната тъкан и в синтеза на колаген).

Минералната вода в Павел баня е богата на химичния елемент радон
Минералната вода в Павел баня е с богато съдържание на химичния елемент радон

Минералът се грижи да имаме сияйна и красива кожа, здрави кости и разбира се – отлични мозъчни функции. И не на последно място по важност – силицият играе важна роля за поддържане на силен имунитет.

Любопитен факт: Нашите тела съдържат около 1 грам от жизненоважния минерал силиций, който постепенно намалява с напредване на нашата възраст.

Радонът от своя страна е доказал своите успокояващи и обезболяващи действия през годините, както и отличните му функции за засилване на съпротивителните сили на организма, като проникването му в тялото става през кожата. Радоновата вода лекува редица заболявания, като е особено подходяща за заболявания на централната и периферна нервна система, подобрява сърдечната дейност и действа благоприятно върху кръвното налягане и нормализиране на кръвната захар.

Къде има извори на радонова вода?

Най-високо е съдържанието в Нареченските бани, като тези води се срещат и в Павел баня, Велинград, Стрелча, Клисура, Долна баня,  Момин проход, Хисаря и др.

Любопитно: Богатата територия на минерална вода нарежда България на 3 място в света с известните у нас над 220 находища с повече от 520 минерални извора, с представители на всички познати класове минерална вода.

Метасилициевата киселина и радонът имат вълшебно лечително действие заедно! Те подпомагат регенерацията на клетките, така че да се задействат метаболитните процеси в клетките, да се засили кръвооросяването и да се подобри функцията на сърдечно-съдовата система. 

Минералните води в Павел баня са едни от най-богатите в Европа на елемента флуор (16mg/ l), а дефицитът му е вреден за тялото, то и не бива да се прекалява с приема. Това е една от многото причини минералната вода от Павел баня да се използва за пиене само по лекарско предписание, тъй като тя не е трапезна, но оказва чудесно въздействие при кариесна профилактика – водата на практика е лечебна натурална минерална вода с флуорид.

Богатото съдържание на флуор в минералната вода на Grand Resort Pavel Banya има важно значение за калциево-фосфорната…

Posted by Grand Resort Pavel Banya on Tuesday, August 17, 2021

Можем да пишем дълго за ползите и лечебната мощ на минералната вода в Павел баня, но едно е сигурно – опеделяме я като незаменим помощник за едно по-добро съществуване – в по-здраво тяло, но и с по-здрав и силен дух, точно както са я използвали и в древността.

Зараждане на балнеолечението в Павел баня

Минералните води са целебни и като такива те са с огромно и незаменимо балнеоложко значение. Балнеотерапията всъщност е водолечение, което се основава на професионализма и компетентността на лекарите по физикална и рехабилитационна медицина чрез правилно изписване на конкретна процедура и лечебен план – за колко време да се прави, при каква температура и колко често всяка процедури за оптимални резултати. 

Историческите данни за балнео курорта Павел баня са оскъдни, но достатъчни, за да ни “разкажат”, че баните през робството не са се стопанисвали, а чак през 1923 г. се правят първоначални подобрения и се построяват 2 отделни сгради, наречени топли и хладни бани, които се събарят няколко години по-късно. Едва през 1956 г. се довършва започнатият преди Втората световна война балнеосанаториум.

Д-р Йордан Гечев, директор на Специализираната болница за рехабилитация в Павел баня, разказва и за първото курортно лечебно заведение в Павел баня – построено през 1951 г. Курортната поликлиника дава старт на балнеолечението в района, което привлича хора от цялата страна.

Специализираната болница за рехабилитация в Павел баня
Специализираната болница за рехабилитация в Павел баня

Благотворният ефект на минералната вода на Павел баня я прославя из цяла България като лечебно и укрепващо средство, а комбинирайки трите лечебни фактора – термален, химични свойства на водата и механичното ѝ въздействие, балнео курортът се превръща в лечебно място за множество заболявания и здравословни състояния.

Не пропускайте и втората част от на статията ни за лековитата минерална вода в Павел баня, за да научите още интересна и полезна информация за методите на лечение в балнеологията, прилагани в Павел баня, както и кои заболявания се повлияват добре. Освен това ще ви разкажем кои са известните имена в региона и др., докато заедно се понасяме на вълнуващо запознаване с лечебната мощ на минералната вода и перспективите пред Павел баня.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *